In leerjaar 3 en 4 worden de leerlingen opgeleid in een van de vier profielen. Vanuit het profiel wordt de leerling begeleid naar zijn of haar keuze voor een vak op het vervolgonderwijs op het mbo. Wij besteden veel aandacht aan het begeleiden naar een keuze die past bij hun interesses en mogelijkheden.
Binnen het profiel Zorg & Welzijn bereiden we de leerlingen voor op beroepen in de verpleging, verzorging, welzijnswerk, beveiliging, orde en dienstverlening, in het welzijnswerk en tot sportinstructeur. Een veelzijdig profiel waarbij de zorg voor anderen voorop staan. Er wordt les gegeven in koken, huid- en haarverzorging, EHBO en activiteitenbegeleiding.
In onze school is een speciale vleugel ingericht waar een grootkeuken, restaurant, kapsalon en zorginstelling worden nagebootst. Zo krijgen de leerlingen een realistisch beeld van hun toekomstige werk en sluit ons onderwijs aan op de praktijk.
Binnen dit profiel krijg je verschillende profieldelen aangeboden.
Leerlingen kunnen een gezonde, schone en veilige leef- en werkomgeving creëren en schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden verrichten.
Leerlingen leren keuzes maken voor een gezonde leefstijl. Ze kunnen een gezonde maaltijd samenstellen en bereiden.
Leerlingen kunnen activiteiten organiseren en begeleiden met als doel de klant te activeren. Ook kunnen ze een eenvoudige activiteit met een groep of individu uitvoeren.
Leerlingen kunnen ondersteunde handelingen verrichten bij het zorg verlenen aan een klant en eenvoudige EHBO technieken toepassen.
Dit is een techniek-profiel. Hier leer je alles over bouwen, maar ook de aanleg van wegen rondom gebouwen, het maken van meubels en inrichten komen aan de orde. In de lessen werken we met name in opdrachten, deze helpen je om inzicht te krijgen in de beroepen die mogelijk zijn. Je krijgt les in een speciaal ingerichte praktijkruimte. Deze is van alle moderne, duurzame materialen en apparatuur voorzien. De leerlingen moeten een speciale gereedschapskist aanschaffen met materialen die ze op de vervolgopleiding en in hun toekomstige baan kunnen gebruiken.
Hierbij kun je denken aan beroepen in de richtingen:
Timmerman, metselaar, schilder en stukadoor
Meubelmaker, scheepstimmerman en binnenhuisarchitect
Stratenmaker, machinist op een huiskraan of graafmachine en bruggenbouwer.
Dit profiel is geschikt voor ondernemende leerlingen. Ze worden opgeleid tot beroepen als medewerker in een winkel, magazijn of handelsbedrijf, secretarieel medewerker, bankmedewerker, administrateur of assistent accountant. Ook de basis voor het opzetten van een eigen bedrijf komt in dit profiel naar voren. In speciaal ingerichte ruimtes worden receptie, winkel en baliewerk nagebootst. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van de iPad en computers. Binnen dit profiel krijg je verschillende profieldelen aangeboden.
In dit profieldeel gaan de leerlingen aan de slag met taken die horen bij het werken in een groothandel of een winkel: ze richten de winkel in, voeren verkoopgesprekken, bedenken marketingacties, voeren de acties uit en bedienen de kassa.
In het profieldeel Secretarieel maakt de leerling kennis met het werk in allerlei dienstverlenende beroepen. In sommige beroepen werken ze meer op de achtergrond:
de backoffice. Bijvoorbeeld als secretarieel medewerker. In andere beroepen treden ze meer op de voorgrond: dat is de frontoffice. Dan zijn zij bijvoorbeeld receptionist(e) of servicemedewerk(st)er.
In het profieldeel Logistiek leren de leerlingen wat er nodig is om de juiste hoeveelheden van de juiste spullen op het juiste moment op de juiste plek te krijgen. In de logistieke sector werken veel mensen samen, zoals inkopers, chauffeurs, koeriers en magazijnmedewerkers.
In het profieldeel Administratie maken de leerlingen kennis met taken die voorkomen op een boekhoudafdeling of de financiële administratie. Ieder bedrijf heeft een administratie, dus ze kunnen bij verschillende bedrijven aan de slag. Bijvoorbeeld een school, ICT-bedrijf, winkel, administratiekantoor, tandartspraktijk of camping.
Dit is een techniek-profiel. Hierbij horen beroepen als installateur, elektricien, metaalbewerker, ict-er, lasser, ontwerper, monteur en planner. Er komen veel onderwerpen aan bod zoals elektra, metaalbewerking en installatietechniek. Onze school is voorzien van een schitterende ruimte waarin diverse situaties zijn nagebootst. Zo hebben we oefen-meterkasten en speciale lasruimtes. Ook worden er gastlessen gegeven door bijvoorbeeld de installateur van de zonnepanelen die op het dak van onze school liggen. Binnen dit profiel krijg je verschillende profieldelen aangeboden.
Tekenen met een CAD programma, bijvoorbeeld machineonderdelen en elektrische schema’s.
Het lezen en begrijpen van technische tekeningen. Bewerken van koperen en kunststof buizen.
Opbouwen van elektrische huisinstallaties Bijvoorbeeld het aansluiten van een lamp en een stopcontact (Wandcontactdoos) Programmeren van een stuurrelais. Kleine computer.
Met moderne lasmachines materialen aan elkaar lassen. Schroefverbindingen maken. Vervormen van dun plaatmateriaal.