De overheid heeft het er niet makkelijker op gemaakt met al die termen op de middelbare school. We hebben vakroutes, sectoren, profielen, beroepsgerichte keuzevakken en dan ook nog verschillende leerwegen. We hopen dat deze pagina je wat meer inzicht geeft in hoe het is opgebouwd.
In het overzicht hiernaast hebben we het op een rij gezet. Zo zie je welk advies je nodig hebt voor welk niveau. Zowel vanaf de gemengde leerweg als de theoretische leerweg kun je doorstromen naar mbo niveau 4 of de havo. Het een is dus niet hoger dan het ander, alleen het leren zelf is anders. Het enige verschil is namelijk dat je op de gemengde leerweg meer praktijkuren krijgt dan bij de theoretische leerweg. Je krijgt dan bijvoorbeeld techniek in plaats van Frans.
Het vmbo-onderwijs is in de bovenbouw ingericht in sectoren en profielen, dus vanaf klas 3. Zo zijn we hier op school ook gestart: alleen kiezen aan het eind van jaar 2. Maar het bleek dat veel leerlingen aan het eind van klas 1 eigenlijk al een voorkeur hebben. Daarom hebben we er bewust voor gekozen om de vakroutes in te voeren. Het eerste jaar krijg je twee vakroutes en aan het eind van jaar 1 mag jij kiezen voor de vakroute die jij het leukst vindt. Je kunt kiezen tussen Vakroute Techniek en Vakroute Mens en Dienstverlenen. Je krijgt dan in jaar 2 al meer gericht onderwijs in iets wat je leuk vindt en daarbij zorgen we er ook gelijk voor dat ze perfect aansluiten op de profielen in de bovenbouw. Zo heb jij eigenlijk al een streepje voor als je in klas 3 begint.
Leerlingen kunnen in de bovenbouw op het vmbo kiezen tussen 4 sectoren (groene vakjes) en binnen een sector uit verschillende profielen (paarse vakjes). Op Vakcollege Rijnmond kun je kiezen voor:
Deze hebben we bewust gekozen, omdat deze het beste aansluiten op banen die er in onze regio zijn. Natuurlijk is dat voor jou misschien wel ver weg, maar wij houden er graag rekening mee dat je straks na je schoolcarrière werk kunt gaan doen waar je plezier in hebt en waar je een goed belegde boterham mee kunt verdienen.
Op een middelbare school heb je veel vakken die je niet kent. Hoewel, dat denk je waarschijnlijk, maar dat is niet zo, kijk maar in het overzicht hiernaast. Alles met een vinkje heb je eigenlijk al. Misschien zijn er een paar die je niet herkent, omdat wij ze een andere naam gegeven hebben. Zo heet ‘lichamelijke opvoeding’ op de basisschool ‘gym’ en ‘mentorles’ heb je nu ook van je leerkracht in groep 8, want dat betekent dat ze helpen met je opdrachten en soms even een op een met je praten.
Er zijn dus eigenlijk maar 4 vakken die nieuw voor je zijn en de meeste ken je waarschijnlijk al beter dan je zelf denkt…