Uitwisseling techniek met de Haupt-und Realschule Ostrhauderfehn

Dinsdagochtend zijn zes leerlingen van de Vakroute Techniek samen met dhr. B. Kunne en dhr. E. Hazenoot vertrokken voor het uitwisselingsproject. Samen met leerlingen van de Haupt-und Realschule in Ostrhauderfehn werken we aan een gezamenlijk project techniek & robotisering.

Na een reis van drie uur hebben we eerst samen de Duitse leerlingen geluncht in een Italiaans restaurant. Duitse en Nederlandse leerlingen leerden elkaar snel kennen in een ontspannen sfeer.

Het hoogtepunt van de eerste dag was het bezoek aan de scheepswerf van Meyer in Papenburg. De technologie-enthousiaste studenten kregen een unieke rondleiding door de productiehallen van de moderne cruisescheepsbouw. Uitgerust met een helm en een veiligheidsbril, konden ze van dichtbij de opbouw van het in aanbouw zijn de schip IONA ervaren. Vooral de enorme afmetingen van de cruiseschipreuzen maakte een verpletterende indruk. Na het scheepswerfbezoek werd samen gegeten en gebowld.

Op woensdagochtend namen de studenten in duo’s deel aan het eigenlijke technologieproject. Elk duo bestond uit een Nederlandse en een Duitse leerling, samen creëerden ze kleine robots die kunnen worden geprogrammeerd. De instructies waren in het Engels en ook onderling werd er in de duo’s in het Engels gesproken. Behalve het verbeteren van de technische skills is de uitwisseling ook gericht op het verbeteren van de Engelse taalvaardigheid.

De leerlingen van de Duitse school komen donderdag naar Nederland en vrijdag en zal het project worden voortgezet.