Dyslexie

Als je dyslectisch bent, dan heb je een dyslexieverklaring. Bij de aanmelding hier op school wordt die verklaring meegestuurd. Er wordt een dyslexielijst gemaakt waar alle dyslecten op staan en die worden doorgegeven aan de mentor en docenten die aan jou lesgeven. Zo kan er vanaf het begin van het schooljaar rekening gehouden worden met je dyslexie.

Rond de herfstvakantie voert de dyslexiecoach een coachingsgesprek met je waarin besproken wordt wat je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van dyslexie. Zo krijg je bijvoorbeeld standaard 30 minuten extra tijd bij een toets en zorgen we ervoor dat toetsen in lettertype 12 Arial afgedrukt zijn. Naast deze faciliteiten bespreken we of er nog meer nodig is, denk aan bijvoorbeeld aantekeningen uitgeprint krijgen of gesproken teksten.

Je krijgt minimaal 1 coachingsgesprek per jaar en als het nodig is worden er meer gesprekken gepland. De dyslexiecoaches zijn elke dag bereikbaar, je kunt dus altijd bij ze terecht!

Naast de coachingsgesprekken met de dyslexiecoach proberen de vakdocenten je zoveel mogelijk binnen de les te helpen.

Onze dyslexiecoaches zijn mevr. M. Kortenoever en mevr C. Schokker bereikbaar via: dyslexie@vakcollegerijnmond.nl

Pesten

Gepest worden via internet of via je mobiele telefoon is net zo erg als gepest worden op school. Je kunt vaak niet zien wie je pest en je kunt er moeilijk voor weglopen. Er zijn veel manieren waarop je online gepest kunt worden: vervelende berichten via e-mail, WhatsApp of Facebook, jouw foto van social media plukken en deze bewerken. Of een webcamgesprek opnemen en dit zomaar als filmpje op YouTube zetten. Heel vervelend als het jou overkomt!

Tips om te voorkomen dat je gepest wordt via internet:

  • Denk er goed na over welke persoonlijke informatie je online plaatst en voor wie.
  • Houd adresgegevens, telefoonnummers, vakantiefoto’s liever privé.
  • Bedenk ook goed hoe je je profiel afschermt. Geef nooit je gebruikersnaam en wachtwoord aan iemand anders!

Word je gepest? Bedenk eerst dat het niet aan jou ligt dat je gepest wordt! Vaak is degene die pest juist erg onzeker of probeert hij/zij op die manier macht te krijgen. Als je wordt gepest is het vaak moeilijk om er met iemand anders over te praten. Misschien ben je bang of schaam je je dat je wordt gepest. Toch is het goed om erover te praten met iemand die jij vertrouwt. Praat erover met je vader of moeder, vriend of vriendin. Zij kunnen je helpen! Spreek met elkaar af dat de ander niets doet zonder dat jij het weet. Je kunt het ook altijd bespreken met je mentor of met de anti-pestcoördinator mevrouw L. van Duijn (l.vanduijn@vakcollegerijnmond.nl). Je staat er in ieder geval nooit alleen voor.

Tips als het jou overkomt:

  • Blijf er niet mee rondlopen, maar praat er met iemand over. Wees niet bang om het aan je ouders of aan je leraar te vertellen.
  • Als iemand je lastig valt of vervelende dingen zegt, weiger of blokkeer hem dan.
  • Reageer niet op vervelende e-mailtjes.
  • Maak schermafdrukken (via printscreen of maak een foto).

Faalangst

Een beetje spanning is niet erg. Vaak wordt je er juist alert van en presteer je extra goed. Maar als je door de spanning niet meer lekker in je vel zit, slechter slaapt of lagere cijfers haalt, dan wordt het tijd er iets aan te doen. Neem dan contact op met je mentor en praat erover. Je mentor kan ervoor zorgen dat je individuele begeleiding krijgt om te trainen om je faalangst te verminderen.