Katwijkse scholen schenken opbrengst aan Voedselbank

Op 20 februari reikten Katwijkse scholen en stichtingen een cheque ter waarde van 1.400 euro uit aan Voedselbank Katwijk. Dat bedrag komt voort uit de opbrengst van diverse activiteiten door en voor leerlingen, docenten en ondernemers.  Trotse leerlingen van Limes Praktijkonderwijs en de jongste leerlingen vanuit de stichting Prohles mochten de cheque overhandigen aan de Voedselbank.    

 

Deze gezamenlijke actie voor de Voedselbank was een initiatief van Stichting Andreas College en Stichting Prohles. “Armoede kan ons allemaal overkomen”, vertelt Aafke van Rhijn, voorzitter van het bestuur van de Voedselbank. “Het kan heel dichtbij komen, en sneller dan je denkt. Daarom is het heel mooi dat deze scholen aandacht besteden aan dit thema. En natuurlijk heeft dit soort acties ook een grote educatieve waarde.”

 

Dankzij eigen leerlingen en lokale ondernemers

Beide stichtingen verbinden ieder jaar een goed doel aan hun gezamenlijke kerstmarkt waar docenten ook een deel van hun kerstgeschenk aan het goede doel kunnen schenken. Daarbovenop organiseerde Limes Praktijkonderwijs een eigen actie, waarbij leerlingen hun zelfgemaakte spullen mogen verkopen, zoals kerststukjes. “Onze leerlingen, van rond de veertien à vijftien jaar, hebben deze actie ook zelf georganiseerd”, zegt Piet Keijzer, directeur van Limes Praktijkonderwijs, dat samen met Pieter Groen en Vakcollege Rijnmond deel uitmaakt van Stichting Andreas College. “Verder hebben lokale ondernemers spullen gedoneerd, zoals kerstbroden, kerstboompjes en kransen.”

 

Namens Stichting Andreas College vertelt de heer Keijzer dat de keuze voor Voedselbank Katwijk – dat momenteel ruim 125 huishoudens tot 155 huishoudens (wat staat voor ruim 500 burgers) uit onze gemeente helpt aan levensmiddelen – als goede doel heel bewust is geweest. “De afgelopen jaren schonken we aan internationale doelen. Voor onze doelgroepen wilden we nu iets wat dichter bij huis ligt. Directer in de omgeving. Sterker nog, bijna ieder mens kent wel iemand die cliënt of vrijwilliger is bij de Voedselbank. Mensen hebben dus veel gevoel bij dit onderwerp.”

 

Oog voor de ander

Stichting Prohles (koepelorganisatie van veertien bassischolen in de gemeente Katwijk) vaardigde haar jongste leerlingen af om de cheque uit te reiken. “Wij vinden het belangrijk dat kinderen zien dat de wereld soms anders is dan ze thuis misschien gewend zijn”, legt directeur-bestuurder Rindert Venema uit. “Dankzij dit soort acties ervaren ze zelf dat het goed en mooi is om iets te delen met iemand die het minder heeft, dat het altijd goed is om stil te staan bij mensen die het minder hebben, en dat armoede ook in Katwijk een thema is. Laten zien dat je oog hebt voor een ander, past daarbij natuurlijk bij onze christelijke identiteit.”

 

Concrete bestemming: nieuwe huisvesting, in Rijnsburg

Voor de Voedselbank – met maar liefst tachtig vrijwilligers – zijn naast eten, drinken en goederen ook financiële donaties altijd van harte welkom. “Met name voor het onderhoud en de aanschaf van het materiaal dat we hier nodig hebben om de boel draaiende te houden, op een goed niveau”, benadrukt Aafke van Rhijn, “van stalen tafels en koel- en vriescellen tot stellingen, kratten en onze bestelbus.”

 

Deze financiële donatie van de scholen komt op een buitengewoon goed moment. Van Rhijn: “Wij zijn altijd bezig om voor giften direct een concrete bestemming te zoeken, zodat de gever ook weet waar het geld heengaat. Het woord ‘bestemming’ kun je in dit geval letterlijk nemen, want we gaan dit voorjaar verhuizen van onze pand in de Petronella van Saksenlaan in Rijnsburg naar een nieuwe locatie in deze dorpskern: voormalig basisschool De Dubbelburg. En het is nog een hele klus om dat pand geschikt te maken als Voedselbank. Niet alleen voor het uitdelen van producten, maar ook voor de sociale functie van deze locatie, in de zin dat mensen zich hier thuis moeten voelen en op vrijdagmiddag graag bij ons langskomen. Voor hun boodschappen en voor een praatje. De scholen mogen er trots op zijn dat ze hier een bijdrage aan leveren!”