De ouderraad is een overlegorgaan van – en gekozen uit en door – ouders van leerlingen. De ouderraad heeft als doel de samenwerking tussen school en gezin te bevorderen. De raad functioneert als een ontmoetingsplaats voor belangstellende en actieve ouders. Zij ondersteunt, in onderling overleg met de directie van Vakcollege Rijnmond, het onderwijsproces. Een tweede belangrijke taak is het adviseren van de ouders die zitting hebben in de (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad. De OR bestaat uit een groep betrokken ouders en vergadert ongeveer 8x per jaar samen met de locatiedirecteur over de dagelijkse gang van zaken op school en nieuwe onderwijsontwikkelingen. Eenmaal per twee jaar organiseert de raad een thema-avond voor ouders.
De ouderraad is te bereiken via mail: ouderraad@vakcollegerijnmond.nl
Wie zijn wij?
Wij zijn een actieve en betrokken groep van ouders die regelmatig ingesprek gaan met de directeur van de school. In deze gesprekken informeert hij de OR over de gang van zaken op school en bespreken ze vragen vanuit de school en vanuit de ouders. Wij denken mee, zijn alert en brengen vraagstukken in vanuit alle ouders.
Wat doen wij?
Hoe kom je met ons in contact?
Heeft u interesse om ook deel te nemen in OR, wilt u een keer meedenken over een onderwerp of wilt u iets vragen?
Mail ons dan gerust via ouderraad@vakcollegerijnmond.nl.
De medezeggenschapsraad van Vakcollege Rijnmond is een deelraad (DR). De leden vertegenwoordigen de ouders, de leerlingen, het onderwijzend personeel en het onderwijsondersteunend personeel. De deelraad is de formele gesprekspartner van de locatie-directie over het te voeren beleid.
[showhide]
De leden moeten de grondslag en de doelstelling van de school respecteren. De ouders die in de deelraad plaatsnemen, worden als regel door de ouderraad voorgedragen. De leerlingenraad van Vakcollege Rijnmond draagt leerlingen als lid voor. Het onderwijsondersteunend personeel en de docenten kiezen uit hun midden hun vertegenwoordigers in de deelraad.
De deelraad vergadert ongeveer zeven keer per schooljaar. Op die vergaderingen worden de voorstellen van de schoolleiding besproken maar wordt ook nagedacht over onderwerpen die de deelraad zelf wil agenderen. Belangrijke onderwerpen zijn altijd onderwijs, personeelsbeleid, besteding van financiële middelen en plannen voor de organisatie. De deelraad heeft voor bepaalde zaken adviesrecht, voor andere zaken instemmingsrecht. Dit laatste houdt in dat, om bepaald beleid te effectueren, instemming van de deelraad nodig is. Schoolleiding en deelraad moeten het dan met elkaar eens worden. Meestal lukt dat wel omdat ze gezamenlijk willen staan voor het belang van de school.
Daarnaast is er ook een plenaire Medezeggenschapsraad Andreas College, samengesteld uit de deelraden van Pieter Groen en Vakcollege Rijnmond, die twee keer per jaar bij elkaar komt. Hier wordt met de centrale directie, die namens het bestuur de rol van werkgever vervult, overleg gevoerd over schoolbrede zaken.
De Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad bespreekt met de directeur-bestuurder vooral onderwerpen die bovenschools geregeld moeten worden. De GMR bestaat uit 12 leden waarvan de helft behoort tot het personeel. De andere 6 leden zijn afkomstig uit de ouder- en leerling-geleding. Alle geledingen uit de beide scholen zijn daarmee vertegenwoordigd.
[/showhide]